Κυριακή γιορτή και σχόλη να’ταν η βδομάδα όλη, part 2

 

pote tin kyriaki 1

Χθες, 4 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο κατάστημα Jumbo στο Παγκράτι. Ειδικά για τη συγκεκριμένη αλυσίδα έχουν γίνει πάρα πολλές καταγγελίες ότι αποτελεί μια σύγχρονη εργασιακή γαλέρα, με άθλιες συνθήκες εργασίας και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Πριν το άνοιγμα του καταστήματος, αναρτήθηκαν πανό στις εισόδους του καταστήματος από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου και αποτράπηκε το άνοιγμα, αφού και ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων είχε κηρύξει απεργία ενάντια στην εργασία τις Κυριακές.

pote tin kyriaki 3

Οι εργαζόμενοι του καταστήματος, τήρησαν μια ουδέτερη στάση, δυστυχώς δεν ήρθαν με το μέρος μας, φοβούμενοι πιθανώς τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Βέβαια, ούτε απαίτησαν να φύγουμε για να ανοίξει το μαγαζί.

Όσο ήμασταν εκεί, υπήρχε ενημέρωση στον κόσμο για την παρέμβαση, μπαλόνια για τα παιδάκια που περνούσαν με τους γονείς τους και γενικά πολύ ευχάριστο κλίμα, πέρα από 1-2 διαπληκτισμούς με κάποιους που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση ήταν ενάντια στην “ανάπτυξη”. Γενικά, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ερχόταν κόσμος με πρόθεση να ψωνίσει, με ανάμικτες αντιδράσεις όταν ενημερώνονταν για το κλείσιμο του καταστήματος.

Ο υπεύθυνος του καταστήματος από νωρίς μας δήλωσε πως πρέπει να ανοίξει και πως θα αναγκαστεί να φέρει την Αστυνομία, όπως και έγινε. Λίγο αργότερα, ήρθε περιπολικό του ΑΤ Παγκρατίου, που όμως δεν παρενέβη καθόλου. Στη συνέχεια, ήρθε κάποιος ανώτερος από το ΑΤ και ζήτησε να αποχωρήσουμε, ενώ στο σημείο είχε καταφθάσει μια κλούβα ΜΑΤ (!), σε πολυσύχναστο δρόμο Κυριακή πρωί. Μετά από συνεννοήσεις που κράτησαν αρκετή ώρα, και αφού απαιτήσαμε να μας δείξουν κάποιο χαρτί από εισαγγελέα ή κάποιο λόγο για τον οποίο θέλουν να διαλύσουν μια νόμιμη απεργιακή συγκέντρωση, ο υπεύθυνος του ΑΤ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν υπάρχει κάποιο αυτεπάγγελτο αδίκημα ή αξιόποινη πράξη ώστε να παρέμβει, οπότε αποχώρησαν!!

Μετά την επιτυχημένη αυτή έκβαση, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν ώστε να παρευρεθούν σε συγκέντρωση και σε άλλο σημείο. Δυστυχώς, δεν υπήρχε η “δύναμη” να κρατηθεί κάτι τέτοιο για όλο το ωράριο του καταστήματος, αν και θα ήταν το ιδανικό. Το κατάστημα παρέμεινε κλειστό σχεδόν από τις 11 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε την καταπάτηση του ελεύθερου χρόνου μας στο βωμό των κερδών.

Γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια να συνδεθεί ο ελεύθερος χρόνος των περισσότερων με την κατανάλωση, με θύματα τους εμποροΰπαλλήλους. Προς το παρόν βέβαια. Γιατί όταν αυτό θα γίνει πλέον θεσμός, θα αναγκαστούν να εργαστούν και όλοι εκείνοι οι τομείς που εφάπτονται στο λιανεμπόριο (τράπεζες, μεταφορικές, είδη συσκευασίας κλπ). Πρέπει να σκεφτούμε όλοι σαν εργαζόμενοι και όχι σαν πελάτες και να μάθουμε να σεβόμαστε και τους άλλους εργαζόμενους. Μπορούμε και μια μέρα να μην ψωνίσουμε! Μπορούμε να είμαστε και κάτι άλλο εκτός από καταναλωτές, όπως μας θέλουν. Μπορούμε να δούμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι αν συνεχιστεί θα καταλήξουμε όλοι να δουλεύουμε επτά ημέρες, να γίνουμε “ανταγωνιστικοί”…

Χαρακτηριστική σκηνή ήταν ένα παιδάκι περίπου 3 ετών που ήρθε τρέχοντας από μακριά φωνάζοντας “Jumbo, Jumbo!!!!” έχοντας στο μυαλό του τα παιχνίδια και όταν πλησίασε η μητέρα του είπε με πολύ ωραίο τρόπο πως “σήμερα είναι Κυριακή και δεν ψωνίζουμε, θα έρθουμε μια άλλη μέρα”. Φυσικά το παιδάκι το δέχτηκε πολύ καλά και συνέχισε τη βόλτα του με τους γονείς του. Τελικά δε χρειάζεται περισσότερο από το μυαλό ενός τρίχρονου για να καταλάβεις κάποια βασικά πράγματα…

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΜΗ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ!

ΑΥΤΟΙ ΘΕΣΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΜΑΣ

ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ

Tagged with: , , , , , ,
Posted in Δράσεις, Κοινωνία, Οικονομία

Leave a comment

enforadio_player

Κι αν δεν έχουν ειπωθεί όλα;

Περασμενα ξεχασμενα (;)
Κατηγορίες
Ιστορίες από τα πουλιά
e-κόνες

No Instagram images were found.