4+1 έξυπνα πουλιά

Image by Photos8.com

Image by Photos8.com

Έχοντας φτάσει πλέον στο peak της προεκλογικής περιόδου, με τις κλασσικές διαμάχες, γραφικότητες και όλα τα παρελκόμενα που φέρνει αυτή η διαδικασία, βρέθηκα να χαζεύω μέσα στη Διαύγεια σχετικά με το δήμο στον οποίο είμαι γραμμένος, στην Άνδρο, αλλά και τη γύρω περιοχή. Θα σταθώ σε δύο περιπτώσεις που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν προμηθευτή ο οποίος απ’ότι φαίνεται έχει πάρει “εργολαβία” (εδώ με την κυριολεκτική έννοια) όλες τις Κυκλάδες, για προμήθειες από είδη καθαρισμού μέχρι απεντομώσεις, εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, παγκάκια και πολλά άλλα. Φαίνεται λες και είναι “ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές”. Φυσικά, επειδή η κάθε προμήθεια είναι σχετικά μικρό ποσό (της τάξης των λίγων χιλιάδων κάθε φορά), δίνεται με απευθείας ανάθεση στον εν λόγω ανάδοχο. Με λίγα λόγια, μόνο την περίοδο 2011-2012 ο εν λόγω ανάδοχος έχει πάρει λίγο πάνω από 80.000 ευρώ. Not bad at all.

Δεύτερο αξιοπερίεργο περιστατικό είναι η δραστηριότητα του “Πράσινου Ταμείου” του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συγκεκριμένα στο Δήμο Άνδρου. Διαβάζουμε από το site του Ταμείου:

Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος  με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 7.

Ωραίο φαίνεται, λες. Θα μπορούσε να βοηθήσει την Άνδρο, λες. Ξέρεις ότι το περιβάλλον πάσχει στο νησί, αφού, για παράδειγμα, η παράνομη χωματερή του νησιού (η οποία βρίσκεται πάνω σε νεολιθικό οικισμό του 4.500 π.Χ …) πριν μερικά χρόνια κατέληξε στη θάλασσα. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός και το καλοκαίρι κολυμπάμε στα σκατά, στην κυριολεξία.

Βλέπεις τα κονδύλια στη Διαύγεια, πρώτη δόση Νοέμβριος του ΄12  και άλλη μία μικρότερη δόση Νοέμβριος του ’13.  Σύνολο, περί τα 150.000 ευρώ. Διαβάζοντας βέβαια τις αποφάσεις, ανακαλύπτεις πως δεν πρόκειται για κανένα περιβαντολλογικό έργο που θα έσωζε την κατάσταση αλλά για  “για τη διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) της Άνδρου με σκοπό την επίτευξη ικανοιποιτικής (sic) κατάστασης διατήρησης 4 ειδών πτηνών προτεραιότητας”…

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Κάθε δράση προς αυτή την κατεύθυνση είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, το περιβάλλον είναι το μέγιστο και πιο παραμελημένο αγαθό. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο τα 150 ζεστά χιλιάρικα του Πράσινου Ταμείου έπιασαν τόπο, ειδικά σε ένα μέρος όπου το περιβάλλον δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα από τις χρόνιες παραλείψεις των τοπικών αρχών. Δεν ξέρω καν ποια είναι αυτά τα τέσσερα πουλιά προτεραιότητας, ούτε γιατί έχουν προτεραιότητα. Δεν αναφέρεται πουθενά. Γι’αυτό, όσοι φίλοι ψηφίζετε εκεί θυμηθείτε να ρωτήσετε τους φετινούς υποψήφιους τι γίνεται με τα “4 πτηνά προτεραιότητας”. Πως αξιοποιήθηκαν οι πόροι που πληρώσαμε όλοι; Πως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από το Πράσινο Ταμείο;

Όπως φαίνεται και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν πάντα κάποια “έξυπνα πουλιά” που ξέρουν πως να πιάνουν “την καλή”. Φαντάζομαι πως τα καημένα τα πουλιά της δεύτερης περίπτωσης όμως “πιάστηκαν απ’τη μύτη” και τους φάγανε τα λεφτά αλλιώς. Τα αρπακτικά της πρώτης περίπτωσης όμως, με τα γαμψά νύχια, πάντα βρίσκουν τρόπους να πλασάρονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα.

Το μόνο που μας μένει είναι να γίνουμε πιο έξυπνοι και να πολεμήσουμε με τον τρόπο μας για ενάντια σε όλα αυτά.

Advertisements
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

enforadio_player

Κι αν δεν έχουν ειπωθεί όλα;

Περασμενα ξεχασμενα (;)
Κατηγορίες
Ιστορίες από τα πουλιά
e-κόνες

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: