για τις γυναίκες

Φέτος (αλλά και πάντα) πριν ευχηθείτε για τη γιορτή της γυναίκας κάτι γλυκανάλατο του στυλ “υπαρχετε για να ομορφαίνετε τις ζωές μας”, σκεφτείτε λίγο παραπάνω.

Όχι ηλίθιε, δεν είναι ταπετσαρία ούτε μπιμπελό, δεν υπάρχει για να ομορφαίνει τη δικιά σου τη ζωή. Είναι, ξέρεις, κανονικός άνθρωπος, με όνειρα και φιλοδοξίες, φόβους και δύναμη, πιθανώς μεγαλύτερη από τη δική σου που είσαι τόσο πολύ άντρας. Αν θες διακόσμηση, άντε πάρε λουλούδια και αφίσες.

Και στα μικρά κοριτσάκια που θα γίνουν οι επόμενες γυναίκες, μη τους λες μόνο “αχ τι όμορφη που είσαι”, δεν είναι μόνο αυτό και θα τη βοηθούσε να της πεις κάτι που θα σχηματίσει την προσωπικότητά της ως άνθρωπο και όχι ως γλάστρα.

Σκέψου και τις απεργίες και τις διαδηλώσεις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, από γυναίκες εργάτριες στην Αμερική, που οδήγησαν στην καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως ημέρα της γυναίκας αλλά κυρίως στην κατοχύρωση εργατικών δικαιωμάτων που ακόμα και σήμερα καταπατούνται. Ναι, το “αδύναμο φύλο” μπήκε μπροστά για να έχεις εσύ σήμερα 8ωρο (λέμε τωρα) και περίθαλψη (γκουχ). Και το 1911 η εργοδοσία έκαψε 146 άτομα, κυρίως γυναίκες, κλειδωμένες μέσα σε ένα εργοστάσιο (αλλά για τη Μαρφίν δε λέτε).

Ας ευχηθούμε λοιπόν να είναι πάντα καλά, να πατήσουν (κι εμείς μαζί) την πατριαρχία, να μας ανέχονται λίγο όταν δεν είμαστε αντάξιοι τους αλλά να μην ανέχονται κανέναν που δεν τις εκτιμά.

Κι οι άνθρωποι ας συγχωρέσουν, επιτέλους, αυτούς που εκπέσανε από έρωτα για μια γυναίκα. Είναι τόσο δύσκολο να μην.

Advertisements
Tagged with: , , , ,
Posted in Για να μη χαθεί, Κοινωνία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

enforadio_player

Κι αν δεν έχουν ειπωθεί όλα;

Περασμενα ξεχασμενα (;)
Κατηγορίες
Ιστορίες από τα πουλιά
e-κόνες

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: