Λεφτάκια έξω λοιπόν

money-flying-away
Η ιστορία είναι απλή και μάλλον αναμενόμενη, αλλά δεν παύει να εκπλήσσει και να οργίζει, ειδικά μέρες σαν και αυτές, με κλειστές τράπεζες και όλο τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί.

Όπως αποκάλυψε χθες στο μπλογκ του ο Τέκι, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, που δημιουργήθηκε μαζί με την τραπεζική αργία για να εγκρίνει συναλλαγές που “κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών”, άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο 48 ωρών με μια απόφαση κατά κύριο λόγο φωτογραφική, αλλά χρήσιμη και σε όσους την γνώριζαν.

Έτσι, τις δεύτερη και τρίτη μέρα της τραπεζικής αργίας, όσοι ήξεραν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τεχνικά εργαλεία της απόφασης για να βγάλουν χρήματα σε λογαριασμό στο εξωτερικό, όσο οι υπόλοιποι σφάζονταν στα ΑΤΜ για 60 ευρώ.

Φυσικά δεν πιστεύω να νομίζει κανείς ότι οι συναλλαγές αυτές (σε παράγωγα, λογαριασμούς nostro-vostro κλπ) έγιναν για το «δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον», όπως αναφέρεται στην απόφαση δημιουργίας της επιτροπής αυτής, η οποία έχει μέλη κρατικούς λειτουργούς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στελέχη από ιδιωτικές τράπεζες σαν αναπληρωματικούς.

Με βάση αυτή την “ειλικρινή” απορία, στείλαμε ένα mail στην ομάδα υποστήριξης της επιτροπής (η διεύθυνση είναι btac@glk.gr για όποιον ενδιαφέρεται να στείλει το ίδιο ή οποιοδήποτε email). Σκοπός του mail δεν ήταν φυσικά να μας γνωστοποιηθούν οι συναλλαγές, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν όνειρο θερινής νύχτας. Απλά καλό είναι να μαθευτεί και κυρίως οι κυρίες και οι κύριοι αυτής της επιτροπής, αλλά και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ, να ξέρουν ότι τους ξέρουμε, βλέπουμε τι κάνουν και δεν μπορούν ακόμα να πιστεύουν ότι θα το παίζουν ιππότες με δημοψηφίσματα (που ορθώς έγιναν) αλλά παράλληλα να επιτρέπουν πρακτικές και κουκουλώματα από αυτά που διαφημίζουν ότι θα πατάξουν.

Παρακάτω το κείμενο του mail για όποιον ενδιαφέρεται.

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, όπως όλοι άλλωστε, τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μέσα στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε όλοι.

Μετά από κάποια δημοσιεύματα για κάποιους που αφαίρεσαν λεφτά από τις τράπεζες προς το εξωτερικό, ακόμα και μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας, έψαξα λίγο παραπάνω το θέμα και κατέληξα σε εσάς.

Μεταξύ άλλων, στο ΦΕΚ που περιγράφει τη σύσταση της επιτροπής, αναφέρονται και τα εξής:

Έργο της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών είναι η έγκριση των κατά την παράγραφο 3 στοιχείο δ της από 28ης Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 65) συναλλαγών, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω συναλλαγές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών.

Φαίνεται πολύ λογικό, κάποιες συναλλαγές έχουν έκτακτο χαρακτήρα και αφορούν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, όπως λέει και στο κείμενο, για φάρμακα, ιατρικά έξοδα κλπ.

Στη συνέχεια όμως, υπέπεσε στην αντίληψή μου μία απόφασή σας (αριθμός πρωτοκόλλου 21/ΕΞ/2015) για κάποιες κατηγορίες συναλλαγών που προεγκρίνονται, με ισχύ το διάστημα 30/6 με 1/7 από 2μμ έως 2μμ της κάθε ημέρας. Φυσικά θα γνωρίζετε την απόφαση, σημειώνω ενδεικτικά τα είδη των συναλλαγών που προεγκρίνονται:

  • Δέσμευση/αποδέσμευση ενεχύρων για θέσεις σε Παράγωγα Προϊόντα (βάσει ISDA/CSA/GMRA/CLS κ.ά)
  • Μετακύληση/ανανέωση χρηματοοικονομικών θέσεων (ενδεικτικά θέσεων σε ξένο νόμισμα / Παράγωγα προϊόντα / Διατραπεζικές Συναλλαγές ) που έχουν λήξει και κρίνεται απαραίτητη η ανανέωσή τους
  • Χρεώσεις-Πιστώσεις Nostro-Vostro accounts

Μιας και, σύμφωνα με την σύσταση της επιτροπής, υποθέτω πως οι συναλλαγές αυτές αποτελούν συναλλαγές για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον (αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μια συναλαγή σε παράγωγα αφορά κάποιο έκτακτο δημόσιο αγαθό), θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να μου γνωστοποιήσετε τι είδους συναλλαγές ήταν αυτές, ποιοι οι ενδιαφερόμενοι και τι ποσά κινήθηκαν.

Υποθέτω πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που οι κινήσεις αυτές είναι “δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος”.

Παρακαλώ κοινοποιήστε και σε κάθε ενδιαφερόμενο, την πρόεδρο της επιτροπής, τον γραμματέα και τα υπόλοιπα μέλη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Advertisements
Tagged with: , , , ,
Posted in Οικονομία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

enforadio_player

Κι αν δεν έχουν ειπωθεί όλα;

Περασμενα ξεχασμενα (;)
Κατηγορίες
Ιστορίες από τα πουλιά
e-κόνες

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: