Ανακοίνωση της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στου Σύρους Πρόσφυγες

IMG_20141122_211613

Αλληλεγγύη στους Σύρους Πρόσφυγες πολέμου

 

Οι Σύριοι/ες πρόσφυγες πολέμου βρίσκονται για 13η μέρα στην Πλατεία Συντάγματος, και με την απεργία πείνας τους θέτουν τη ζωή τους ενέχυρο για να ζητήσουν τα αυτονόητα: να εφαρμοσθεί η συνθήκη της Γενεύης -που το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει- και να τους αποδοθεί στέγη και τροφή, και να τους αναγνωρισθεί η ιδιότητα του πρόσφυγα πολέμου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σε αυτή τη μάχη για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ζωή, για αυτούς και τα δεκάδες ανήλικα παιδιά και βρέφη που μπόρεσαν να βγάλουν από την κόλαση του πολέμου, έχουν στο πλευρό τους κάθε ντόπιο/α ή μετανάστη/ρια που έχει με τη σειρά του/της βιώσει τις πολιτικές της φτώχειας, του πολέμου και της καταστολής, και αντιλαμβάνεται ότι η αλληλεγγύη είναι η προϋπόθεση για το ξεπέρασμά τους.

Έχουν αντίθετα απέναντί τους, το γνωστό τσούρμο των υπερασπιστών κάθε εθνικής και διεθνούς βαρβαρότητας στο όνομα κάποιου ‘’νόμου και τάξης’’ που θέλει να καταστήσει την κοινωνία στρατόπεδο συγκέντρωσης ή υγειονομική ζώνη.

Τις τελευταίες δύο μέρες, μια σειρά από δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν στο αισχρό κείμενο που μοίρασε το υπουργείο Εσωτερικών στους πρόσφυγες και τους καλεί να παρανομήσουν. Πρώτος, ο συνήθης κλόουν της κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης, που κάλεσε την αστυνομία να εκκενώσει το Σύνταγμα, γιατί έρχονται γιορτές και πρέπει να διευκολυνθούν τα ψώνια. Ακολούθως η ΓΑΔΑ, η οποία ‘’ανακάλυψε’’ πρόβλημα δημόσιας υγιεινής, απευθυνόμενη προφανώς αποκλειστικά σε όσους/ες δεν έχουν περάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το Σύνταγμα και δεν έχουν δει τον τρόπο με τον οποίον είναι οργανωμένη η απεργία πείνας. Τέλος, σήμερα, ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Συρίγος, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική υποκίνηση» των Σύρων, από «τους ίδιους που οργάνωσαν την Υπατία».

Τους απαντάμε ότι πρέπει κανείς να έχει ξεπεράσει το επίπεδο της Μαρίας Αντουανέτας σε κοινωνική τύφλωση για να πιστεύει ότι άνθρωποι που βγήκαν από τη φλόγα του εμφυλίου στη χώρα τους και αναζητούν στέγη και τροφή, χρειάζεται να υποκινηθούν από οποιονδήποτε για να τη διεκδικήσουν.  Ότι υποκινητής της δράσης τους είναι το ελληνικό κράτος με τις δολοφονικές πολιτικές του στα σύνορα και μέσα από αυτά και η Ευρωπαϊκή Ενωση που τους/τις καταδικάζει σε εγκλωβισμό και εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνησή τους, ευνοώντας την κρατική και τη φασιστική βαρβαρότητα απέναντι στους/στις μετανάστες/ριες.

Όσο για αυτούς/ες που στεκόμαστε στο πλάι των προσφύγων, είμαστε πράγματι όσοι ήμασταν πλάι τους και στην Υπατία. Αλλά όχι μόνο εμείς. Είναι επίσης και όλοι/ες εκείνοι/ες που μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια βίωσαν την υποκρισία της πολιτικής ενάντια στους πρόσφυγες, την πολιτική της βίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αυτομαστισμού και της διαπόμπευσης.

Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για στέγη, τροφή και ελεύθερη μετακίνηση.
Καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία σε επαγρύπνηση απέναντι στην απόπειρα καταστολής των προσφύγων απεργών πείνας.
Καλούμε κάθε έναν και κάθε μία στην ενίσχυση της υποστήριξης των προσφύγων με ρούχα, παιδικό γάλα και φάρμακα, καθώς και με συνεχή περιφρούρηση της απεργίας πείνας.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, απέναντι στον ρατσισμό και τη βαρβαρότητα.

Αθηνά 2/12/2014

Advertisements
Posted in Δράσεις, Διεθνή, Κοινωνία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

enforadio_player

Κι αν δεν έχουν ειπωθεί όλα;

Περασμενα ξεχασμενα (;)
Κατηγορίες
Ιστορίες από τα πουλιά
e-κόνες

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: