“Λίγη ντροπή, αρκετή αξιοπρέπεια και πολλή οργάνωση”

captured από αυτό το βίντεο: http://is.gd/brsBBs

captured από αυτό το βίντεο: http://is.gd/brsBBs
“Galeano, η ανάμνησή σου είναι η βροχή που κάνει να φυτρώνουν οι σπόροι του καθημερινού μας αγώνα”

Αυτά είναι τα τρία συστατικά που χρειάζονται για να αγωνίζεται κάποιος, όπως ακούστηκαν στα τελευταία λόγια του Subcommandante Marcos, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο νέο “πρόσωπο” του EZLN, το σύντροφο Galeano, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν μερικές εβδομάδες από παραστρατιωτικές ομάδες της κυβέρνησης.

Πόση σοφία μπορεί να κρύβει μια φράση; Τι χρειαζέται λοιπόν για να αγωνιστεί κάποιος;

Ντροπή (un poco de vergüenza).

Λίγη. Δεν ξέρω πως ακριβώς να μεταφράσω αυτή την έννοια. Το αντιλαμβάνομαι με δύο τρόπους και μάλλον δε θα βρω ποτέ τον Marcos να μου πει τι εννοούσε. Η μία σκέψη είναι «μη ντρέπεσαι να αγωνιστείς», δεν είναι ντροπή να βγαίνεις μπροστά και να φωνάζεις για το δίκιο, για την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη. Μη ντρέπεσαι αν σε περιθωριοποιήσουν, αν σε χλευάσουν. Έχουν το λόγο τους. Θέλουν να μην ακουστείς, για να μείνουν τα πράγματα όπως εκείνους τους συμφέρει. Η άλλη εξήγηση είναι να έχεις «λίγο τσίπα», όπως λέμε λαϊκά. Να ντρέπεσαι που βλέπεις την ανισότητα, να ντρέπεσαι που δίπλα σου τρώνε απο τα σκουπίδια ενώ εσύ πετάς το τελευταίο μισό σουβλάκι. Το πιο απλό, να ντρέπεσαι λίγο να πετάξεις κάτω το χαρτάκι από την τσίχλα. Να ντρέπεσαι να είσαι άνθρωπος όταν άλλοι άνθρωποι υποφέρουν… Κλίνω περισσότερο προς τη δεύτερη ερμηνεία…

Αξιοπρέπεια (un tanto de dignidad).

Είναι ο λόγος που σε κάνει να θες να αγωνιστείς. Να θες να σβήσεις ό,τι βλέπεις γύρω σου και σε εξοργίζει. Χρειάζεται λιγάκι παραπάνω από την ντροπή, αφού μπορείς να ντρέπεσαι όσο θες, αλλά η έλλειψη δράσης εκ μέρους σου οδηγεί σε έλλειψη αξιοπρέπειας, ακόμα και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Ντρέπεσαι που σε καταπιέζουν στη δουλειά. Ντρέπεσαι που το ίδιο ακούς και για φίλους και γνωστούς σου. Ντρέπεσαι και για τους τόσους άλλους που δεν έχουν καν δουλειά. Όμως η αξιοπρέπεια η δική σου και εκείνων είναι αυτή που θα υποκινήσει τον αγώνα και τις δράσεις σου, ώστε να πάψεις πια να ντρέπεσαι.

Οργάνωση (mucha organización).

Πολλή οργάνωση. Ίσως σε πολλούς ακούγεται ξένο, η οργάνωση να συμβαδίζει με την ελευθερία. Χωρίς οργάνωση όμως το μόνο που μένει είναι ένα άτακτο πλήθος, χωρίς σκοπό, χωρίς στόχους, χωρίς τρόπους αξιοποίησης της ζωής, της συλλογικότητας. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς οργάνωση, δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Φυσικά, αυτό απέχει έτη φωτός από το «αποτέλεσμα» όπως το φαντάζονται διάφοροι τεχνοκράτες και μπιζναδόροι, απέχει απεριόριστα από το αποτέλεσμα ως κέρδος. Οργάνωση για να γίνει πιο εύκολη η ζωή, οργάνωση από όλους και από κάτω.


«Κάτω και αριστερά, βρίσκεται η καρδιά», λέει άλλο καταπληκτικό αφισάκι/σλόγκαν των Ζαπατίστας.

Abajo y a la izquierda esta el corazón

Abajo y a la izquierda esta el corazón

 

 Από κάτω. Από εκεί ξεκινάνε όλα και εκεί τελειώνουν. O Emiliano Zapata έλεγε “Tierra y Libertad”, το σύνθημα που ένωσε τους αγρότες και τους οδήγησε να ζητήσουν αξιοπρέπεια και να μη ζήσουν σαν δούλοι των μεγαλοτσιφλικάδων. Ο αγωνιστής στην εικόνα έχει χαμηλωμένο το κεφάλι, προς τα κάτω, προς τη γη. Όχι σαν ένδειξη υποταγής σε κάποιον ανώτερο, όχι  σαν ένδειξη ταπείνωσης, αλλά ως ένδειξη ταπεινότητας και μετριοφροσύνης. Πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να έχουν δύο άνθρωποι που σκύβουν το κεφάλι…

Τρία πράγματα χρειάζονται μόνο για να αγωνιστείς. Θα τα βρούμε μέσα μας;

Advertisements
Tagged with: , , , , , , , , ,
Posted in Διεθνή, Κοινωνία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

enforadio_player

Κι αν δεν έχουν ειπωθεί όλα;

Περασμενα ξεχασμενα (;)
Κατηγορίες
Ιστορίες από τα πουλιά
e-κόνες

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: