Παπάδες και παπάρες

Τις προηγούμενες μέρες ζήσαμε, για άλλη μια φορά, ανεπανάληπτες στιγμές μεσαιωνισμού. “Ηγέτες” της ελληνορθόδοξης εκκλησίας να κατακεραυνώνουν τη νομοθετική λειτουργία και να κάνουν υποδείξεις για το τι και πως πρέπει να νομοθετηθεί. Ακόμα και να μην κοιτάξουμε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, μια τέτοια λογική παραπέμπει σε άλλες εποχές, πιο σκοτεινές από σήμερα (ναι, γίνεται;) όπου ο Κλήρος έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του Κράτους, ως ένα δεύτερο αλλά εξίσου (ή και περισσότερο κάποιες φορές) κράτος εν κράτει.

Ο λόγος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προτάθηκε στη Βουλή. Δε θα σταθώ σε λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ούτε νομικός είμαι και επιπλέον πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ο καλύτερος αντιρατσιστικός νόμος να ψηφιστεί, δεν πρόκειται να σημαίνει και πολλά, τη στιγμή που καταπατούνται τόσα και τόσα θεμελιώδη δικαιώματα καθημερινά. Ακόμα και με αντιρατσιστικό νόμο, οι μετανάστες που πυροβολήθηκαν στη Μανωλάδα, αυτοί που διώκονται και μαχαιρώνονται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας και τόσοι άλλοι που βιώνουν ανισότητες και αδικίες θα συνεχίσουν να τις βιώνουν.

Ας γυρίσουμε όμως στους κληρικούς… Ο “εθνικός ιεράρχης” Αμβρόσιος δήλωσε για το αντιρατσιστικό:

“Εξ αρχής πρέπει να δηλώσουμε, ότι εξ ορισμού είμεθα αντίθετοι σε κάθε μορφή ρατσισμού και συνεπώς απεριφράστως καταδικάζουμε κάθε μορφή βιαιοπραγίας εναντίον των συνανθρώπων μας, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οποθενδήποτε και αν προέρχεται!”

Αλλά παρακάτω συμπληρώνει:

“Ο Νομοθέτης θέτει ΦΙΜΩΤΡΟ στο στόμα του νομοταγούς Έλληνος, ενώ δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τους εγκληματίες αλλοδαπούς, οι οποίοι εν πολλοίς λυμαίνονται τον τόπο μας και συχνά απειλούν τη ζωή μας!”

amvrosios

“Φίμωτρο” το αντιρατσιστικό. Φωτο: aigio.org

Ξαφνικά, δηλαδή, από την “ανθρώπινη αξιοπρέπεια οποθενδήποτε και αν προέρχεται” που απλά αναφέρεται στην αρχή της συνέντευξης, πάμε σε ένα παραλλήρημα από εκεί και πέρα για τη “φίμωση του Έλληνος”… Ότι αν δε σου επιτρέπεται να πεις “ψόφο σε όλους τους μετανάστες”, “μόνο ελληνόπουλα στα νηπιαγωγεία” και άλλα τέτοια φαιδρά, συντελείται μια φίμωση και καταπίεση του Έλληνος. Έξαλλος είναι επίσης διότι φιμώνεται από το να κράζει γυμνιστές και ομοφυλόφιλους, που παρασύρουν τους νέους στην “ηθική πτώση και την εξαθλίωση”. Μάλιστα, γι’αυτή την καταπίεση και φίμωση έβαλε ο καλός παππούλης να χτυπάνε πένθιμα οι καμπάνες…

Προσπαθώντας να φύγω λίγο από αυτή τη μαυρίλα, όπου παπάδες παραδίδουν ψηφίσματα στη Βουλή κάτω από χειροκροτήματα και ο πρωθυπουργός μιλάει με το θεό, διαβάζω σήμερα ότι έφυγε ο ιταλός ιερέας Don Gallo. Για όσους δεν τον ξέρουν, ήταν ο ιερέας που είχε κάνει το γύρω του διαδικτύου κλείνοντας την κυριακάτικη λειτουργία με το Bella Ciao, εν χορώ με όλους τους εκκλησιαζόμενους.

Διαβάζοντας τα διάφορα αφιερώματα στον ιερέα αυτόν, βλέπω ότι ήταν “ο ιερέας των τελευταίων”, που είχε ιδρύσει κοινότητα για κάθε λογής “αναξιοπαθούντα” (ναρκομανείς, άστεγοι, ψυχικά ασθενείς κλπ), χωρίς διακρίσεις. Μια κοινότητα που απαριθμεί πλέον έξι κέντρα και εκατοντάδες φιλοξενούμενα άτομα. Πραγματικά χωρίς διακρίσεις όμως, όχι σαν τον Αμβρόσιο… Επιπλέον διαβάζω στο “Έθνος”

“Επί τέσσερις δεκαετίες συμμετείχε σε εκατοντάδες διαδηλώσεις και πορείες, γράφοντας βιβλία και λαμβάνοντας δημόσια θέση υπέρ των μεταναστών των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και κατά της αμφισβήτησης και καταπάτησης της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.”

Κάντε τις συγκρίσεις μόνοι σας και αποφασίστε ποιος κάνει “το έργο του Θεού” και ποιος όχι…

Με άλλα λόγια, προσοχή στο κενό μεταξύ “παπάδες” και “παπάρες”…

Advertisements
Tagged with: , , , , ,
Posted in Εκκλησία, Καθημερινότητα, Κοινωνία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

enforadio_player

Κι αν δεν έχουν ειπωθεί όλα;

Περασμενα ξεχασμενα (;)
Κατηγορίες
Ιστορίες από τα πουλιά
e-κόνες

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: